Страхова подія Оплата Viber бот Email
#Лайф-хак від ТАС

Як наш мозок сприймає страхування?

Анастасія Ведишева
05.12.2017
1хв
637
0

В теорії більшість людей погоджується, що страхування життя - річ корисна і важлива, але на практиці… вcе не так оптимістично, еге ж? Яскравим показником цього є статистика - в Україні під страховим захистом знаходиться біля 6% населення (порівняємо з 50% у США). Зазвичай ми розмірковуємо "раціонально": “Навіщо зараз витрачати кошти на те, що може ніколи не трапитися у майбутньому?”

Але коли це “щось” таки трапляється, наше раціональне мислення швидко змінюється і ми бажали б в цей час мати в руках страховий поліс…

Завдяки дослідженням науковців, професія яких називається “поведінковий економіст” (behavioral economist), ми маємо змогу визначити, КОЛИ САМЕ людина прийме рішення застрахувати своє життя.

Амос Тверський та Деніель Канеман назвали це “теорією перспективи” та пояснили, як наше сприйняття того, що саме для нас є “прибутком” чи “втратою” впливає на ставлення до ризику.

Дослідження показали, що люди більше орієнтовані на втрати. Простіше кажучи, втрата робить нас нещасними більше, ніж прибуток щасливими.

Пояснимо, як це відноситься до страхування.

Ми вирішуємо для себе - чи варто витрачати гроші на те, що може трапитись, а може й ні. І, частіше за все, процес міркування починається з визначення ймовірності тієї чи іншої події, від якої повинна захистити нас страховка. Замість того, щоб вираховувати процент ймовірності події, ми переводимо її у категорію “станеться чи не станеться”.

Для таких нещасних випадків, як, наприклад, отримання інвалідності внаслідок ДТП, або взагалі смерті, частіше за все ми визначаємо нульову ймовірність - психологічно нам важко визнати, що щось подібне може трапитись в нашому житті. Відповідно, немає сенсу вкладати в це гроші.

Саме тому більшість людей сприймають страхування життя як витрати на незрозумілу мету, адже доводиться сплачувати близько 300 гривень в місяць за те, чого навіть не трапиться. У цьому випадку ви вирішуєте не купувати покриття, розцінюючи це як усунення непотрібних щомісячних витрат.

Але все змінюється, коли подія, ймовірність якої нам здавалась примарною, трапляється з нами або з кимось із наших знайомих. Саме тоді ми починаємо розуміти, що сплата страхової премії є прибутком порівнянно з величезними витратами після настання нещасного випадку або хвороби.

Ті ж самі Тверський та Канеман називають це "ефектом рамки":

Однакові ситуації наштовхують нас на протилежно різні рішення залежно від того, чи бачите ви ситуацію як потенційну втрату чи як вигоду.

Наприклад, що б ви обрали: отримати 900 доларів або мати 90% шансу виграти 1000 доларів (і, відповідно 10% вірогідності не виграти нічого)?

Більшість людей схильна уникнути ризику та отримати 900 доларів. Цікаво, що результат буде той самий навіть тоді, коли суми вирогідного прибутку - однакові.

Проте, якщо вас попросять обрати: втратити 900 доларів або отримати 90% ймовірності втрати 1000 доларів, більшість, ймовірно, віддадуть перевагу другому варіанту, щоб мати шанс, нехай і в 10%, уникнути втрати грошей.

Та ж логіка працює і при страхуванні життя. Якщо сплата страхової премії сприймається як прибуток - “я плачу зараз, щоб отримати допомогу пізніше” - ви, швидше за все, придбаєте поліс страхування, щоб уникнути ризику. Але, якщо ви сприймаєте сплату страхової премії як зайву втрату грошей - ви радше ризикнете і не придбаєте поліс.

Тому страхові компанії несуть відповідальність не лише за адекватне оцінювання ризиків, а й за донесення цієї інформації до своїх Клієнтів. Не кажучи вже про захист Клієнтів від непередбачених подій, які можуть - але, сподіваємось,- ніколи не трапляться з ними!

Ми у “ТАС life” завжди раді прийти на допомогу та щонеділі виплачуємо нашим Клієнтам біля 200-300 тисяч гривень за страховими ризиками, що не пов’язані з Дожиттям.

Отже, варто визнати, що усвідомлення наших людських упереджень допоможе зрозуміти, коли наше рішення є цілком ірраціональним або невірним сприйняттям окремої події. Якщо ми зрозуміємо природу цих упереджень, можливо, ми станемо менш схильні до класичних людських помилок, які часто мають дорогі наслідки.

 

 за матеріалами блогу Lemonade.com

 

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
435
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
127
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
114
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
156
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
319
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
179
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
247
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
237
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей
Для батьків
9
325
Рамка фінансових компетентностей для дошкільнят
В січні цього року Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку оприлюднила Рамку фінансових компетентностей дітей та молоді України. Рамка — це документ, в якому описується набір знань, умінь, навичок і особливостей ставлення до […]
Читати далі
Стаття
Спеціальні рубрики
7
257
Мрія Романа Бабича
Сьогодні, 1 лютого, був би День народження нашого Ромчика… В цей День ми хочемо не лише згадати нашого Героя, а й озвучити його мрії, слова та знання, які він передавав нам. Роман казав, що курси домедичної допомоги має пройти кожен українець.
Читати далі