Страхова подія Оплата Viber бот Email
#ТАС_про_ЗДОРОВ'Я

Третій вік частина 3

Анастасія Ведишева
26.07.2019
8хв
684
0

"У цьому вся суть технологій. З одного боку вони створюють апетит до безсмертя, з іншого - загрожують всесвітнім виродженням. Технології - це пристрасть, витягнута з природи"
Дон Делліло

Оптимістично налаштовані вчені-футурологи стверджують, що в найближчому майбутньому - можливо, вже в нашому поколінні, а в поколінні наших дітей - вже напевно, люди будуть доживати до 120 років.
Вчені пов'язують таке продовження життя людини з технологічним проривом, різким і значним прискоренням розвитку різних технологій, у тому числі в медицині. На їхню думку, залишилося недовго чекати того дня, коли будуть розроблені ліки для лікування онкологічних захворювань та СНІДу, а також стане реальністю замовляти собі генетично модифікований орган або протез кінцівки з наноматеріалів.

З такими науковими відкриттями ми легко зможемо додати додаткові 20-40 років до свого життя.

Цей оптимістичний погляд на життя дозволяє спрогнозувати, що людина зможе перебувати в гарному дієздатному стані більшу частину життя, а значить, його можна буде розбити на 3 етапи молодості, коли перша буде наступати в 25 років, друга - в 50 років, а третя - в 75. Далі після 90 років вже почнеться цілком рухливий і інтелектуально збережений середній вік, і тільки після 110 років - старість і довгожительство.

Які ж технології майбутнього здатні привести до скасування старіння людини, реального омолодження організму, або, по крайней мере, до збільшення тривалості життя в кілька разів?

Теломери

Найвірнішими ознаками старості люди вважають зморшки і сиве волосся. Але наші гени і хромосоми старіють разом з нами і також отримують риси, властиві поважному віку.
В наших клітинах працює лічильник, що відлічує час їхнього життя, це теломери - захисні «ковпачки» на кінцях хромосом, які коротшають при кожному діленні клітини.

Теломери

Система реалізована дуже просто: на кінці кожної хромосоми є коротка ділянка з багаторазово повторюваних нуклеотидів, яку називають теломера. Ніякої інформації про білки дана послідовність не несе, але через особливості процесу подвоєння ДНК після кожного ділення теломера коротшає на кілька нуклеотидів. Після кількох десятків поділів від теломери практично нічого не залишається, і подальший розподіл клітини стає неможливим.

Максимальну кількість поділів називають межею Хейфліка.
ЇЇ значення залежить від конкретного організму, а також від спеціалізації клітини. Для більшості клітин людського організму чарівним числом є 52.

Існує і спосіб «обдурити» межу Хейфліка, зробивши клітину «безсмертною».
У статевих і деяких стовбурових клітинах присутній особливий фермент - теломераза, що добудовує вкорочені при розподілу ланцюжки ДНК. Якби не теломераза, ми б не змогли прожити і року, бо деякі клітини організму діляться так часто, що 50 циклів ділення займають всього декілька місяців. На щастя, на стовбурові клітини, завдяки теломеразі, межа Хейфліка не поширюється.
Існує безліч досліджень, в яких довжину теломер пов'язують з біологічним віком і схильністю до різноманітних захворювань включаючи рак, інсульт, деменцію, серцево-судинні захворювання, діабет.

Вчені з Іспанського національного центру дослідження раку в Мадриді розробили комерційно доступну методику визначення віку, яка обіцяє оцінити швидкість старіння організму, а також оцінити його можливу тривалість життя - і все це за 500 доларів.

Автори методики обіцяють пацієнтам оцінити їх «біологічний вік», який може бути як більше, так і менше звичайного віку, званого «хронологічним».
Передбачати за таким тестом скільки людина проживе, на жаль, не можна, однак тест є ефективним маркером поточного стану людини.
Так, якщо тест показав, що теломери коротшають занадто швидко, це має стати тривожним сигналом для перегляду свого способу життя і усунення факторів ризику. Адже доведено, що регулярні фізичні вправи, правильне харчування і зниження рівня стресу знижують швидкість укорочення теломер. І навпаки,
хронічні стреси і куріння, наприклад, прискорюють скорочення теломер.

Кріоніка

Простими словами кріоніка - це "консервування" людини необмежено довгий час. Її адепти пропонують за допомогою наднизьких температур ввести організм в стан тривалої паузи, щоб в майбутньому розморозити і оживити його. У світлі нашої теми кріоніка цікава тим, що дозволить "поставити на паузу" ті хвороби, боротися з якими сучасна медицина поки не вміє, але, ймовірно, знайде рішення в майбутньому.

Кріоніка

Як відбувається процес "заморозки"? За допомогою перфузії - процесу заміни крові в тілі незамерзаючим розчином - кріопротектором, який перешкоджає пошкодженню клітин при заморожуванні. Речовина вводиться людині відразу ж після фіксації смерті, після цього тіло заморожують до температури рідкого азоту - мінус 196˚С - і поміщають на зберігання в судини Дьюара.

У строгому розумінні, кріоніка - не наука, а область практичної діяльності. Вона виникла з ідей кріобіології, що вивчає вплив низьких температур на живі організми. Досліди з заморожуванням та розморожуванням окремих видів тканин, клітин, органів і ембріонів дозволили задуматися, а в подальшому і здійснити кріоконсервування людського мозку і людини.

Скільки ж коштує таке "задоволення"? У компанії Alcor в Арізоні, що була створена у 1972 році, мінімальний внесок за кріоконсервування тіла становить $200 000, а за консервацію тільки мозку - $80 000.
Що цікаво, будь-який американець може оплатити ці послуги через страховку, і не обов'язково бути заможною людиною - така програма коштує близько $300 на рік.

Серед американських селебріті контракт на кріонування іноді стає частиною публічного іміджу. Наприклад, договір з Інститутом кріоніки на заморозку себе і двох собак уклала Періс Хілтон. Також серед охочих бути замороженими після смерті називають Брітні Спірс і Ларрі Кінга.

В цілому в світі зберігається не менше 370 кріонованних людей. Близько 1250 нині живих вже виявили бажання бути замороженими після смерті. У США, Австралії та Європі відкриваються нові центри кріоніки.

Відповідно до закону прискореної віддачі (мається на увазі експоненціальне прискорення технічного прогресу) в найближчі 30-40 років можуть з'явитися медичні технології, що дозволяють удосконалювати біологічні системи, запобігати хворобам і навіть повертати старіння назад.

Оптимісти впевнені, що ці прогнози здійсняться і ті, хто був заморожений в наш час, зможуть зустрітися зі знайомими їм людьми - наприклад, своїми дорослими онуками та насолодитися здоровим життям в далекому майбутньому.

Біохакінг

Біохакінг зародився в Кремнієвій долині, дослівно цей термін означає злом організму і передбачає вихід на нібито новий рівень фізіологічних і психологічних процесів в організмі.
Адепти біохакінгу планують прожити якомога довше, удосконалити розум і тіло, зберігаючи та примножуючи фізичне і ментальне здоров'я, молодість, усвідомленість і продуктивність.

Біохакінг

У спробах зламати організм біохакери практикують різні види голодування, різні дієтичні течії, духовні практики, регулярно здають всілякі аналізи і проходять дослідження, приймають жменями біологічні добавки і серйозні препарати, піддаються експериментальним і сумнівним процедурам, імплантують електронні чіпи і імплантати, носять особливо чутливі слухові апарати при абсолютно нормальному слуху. І чого ще тільки не роблять... Найбільші відчайдухи роблять все відразу.

Біохакінг, як правило, задоволення не з дешевих. Один з найвідоміших біохакерів, Сергій Фаге опублікував статтю, де розписав свій спосіб стати надлюдиною. На те, щоб стати досконалим варіантом себе і прожити довше, він вже витратив 200 тисяч доларів.

Біохакери практикують удосконалення себе і на генному рівні. Колишній співробітник НАСА, глава стартапу Odin Джос Зайнер зробив собі ін'єкцію, яка повинна вставити в його ДНК гени суперсили. Біохакер заявив, що через півроку або трохи більше він отримає неймовірну м'язову масу.
Раніше Джос намагався вбудувати в свою ДНК ген медузи, щоб його тіло світилося зеленим в темряві. Флуоресцувати біохакер після цього не став, але почав говорити, що подібні ін'єкції безпечні, так як його здоров'я не погіршилося.
Зайнер виклав у мережу інструкцію, як використовувати CRISPR - інноваційну технологію редагування генів - в домашніх умовах. За 20 доларів він продає ДНК, яка, на його думку, сприяє росту м'язів...

В кінці березня 2017 року громадськість розбурхала новина про нове дітище винахідника і бізнесмена Ілона Маска: він заявив про створення компанії Neuralink, яка займеться технологіями прямого зв'язку мозку людини з комп'ютером.
Технологія "електронного мережива" (neural lace), за словами засновника Tesla і SpaceX, дозволить людині як отримувати будь-яку інформацію з інтернету, так і передавати повідомлення на комп'ютер без будь-якої фізичної взаємодії з ним. Роботи зі створення такого інтерфейсу були розпочаті в 2016 році.

«З часом, я думаю, ми побачимо більш тісне злиття біологічної та цифрового життя», - сказав він на Всесвітньому саміті уряду в Дубаї. Маск вважає, що слід додати новий шар в наш мозок - імплантат, який дозволить нам підключитися до області штучного інтелекту і думати зі швидкістю комп'ютерів.

Мільярдер і співзасновник PayPal, Пітер Тіль щоб продовжити своє життя приймає людський гормон росту і заявляє, що сподівається досягти безсмертя «завантаженням» своєї свідомості в комп'ютер.

Про перспективу смерті Тіль міркує таким чином: «Ви можете прийняти її, ви можете заперечувати її, або ви можете боротися з нею. Я думаю, що в нашому суспільстві є люди, які вважаю за краще боротися з нею».

Відомий американський винахідник і футуролог Рей Курцвейл пропонує інший варіант безсмертя, передбачивши появу "постлюдини": "У нас будуть небіологічні тіла. За допомогою нанотехнологій ми зможемо створювати віртуальні тіла і віртуальну реальність, яка буде повністю реалістичною завдяки тому, що віртуальні тіла будуть настільки ж детальні і переконливі, як справжні".

Якщо ж відкинути перегини на кшталт маніакальною захопленості обстеженнями, фармацевтичними препаратами, широким спектром медичних послуг, новомодними і небезпечними експериментами, спрагу наживи і прагнення зламати мозок, то в арсеналі біохакерів залишаться старі добрі принципи здорового способу життя, про які ми вже згадували в другій частині блогу: здоровий сон, збалансоване харчування, фізичні навантаження на свіжому повітрі, духовні практики, підвищення стійкості до стресу, тренування когнітивних функцій, вакцинація і регулярний контроль стану здоров'я.

Аватар

Чи може людина стати безсмертною? У 2013-му році в Нью-Йорку на конференції «Глобальне майбутнє» це питання було заявлено в міжнародному проекті «Аватар».

Аватар

Автори проекту безмежного продовження життя людини запропонували не новий засіб Макропулоса, не секрети безсмертя черв'яків-планарий і навіть не супердієту, а цілком реальні досягнення нейротехнологій і обчислювальної техніки.

Вже зараз серед нас живуть десятки мільйонів людей з штучними протезами тазостегнових і колінних суглобів, імплантованими кардіостимуляторами, і навіть з вживленими в мозок електродами для купірування нападів епілепсії і лікування хвороби Паркінсона. Цілком реальною в найближчі десятиліття є поступова заміна органів людини, що вийшли з ладу, на їх штучні аналоги.

Чи можна таким способом отримати повністю штучне тіло, яке буде існувати, поки не закінчаться запчастини?

Тут наука вже має вражаючі досягнення. Наприклад, світ вразив біоробот Рекс, створення якого обійшлося "всього" в мільйон доларів. Він майже на 70 відсотків складається з штучних органів людського тіла. У Рексі зібрані всі досягнення кращих фахівців з різних галузей науки. У цьому механічному феномені є штучні вуха, обличчя, очі, серце, нирки, селезінка, підшлункова залоза, трахея, руки і ноги.

Звичайно, це ще не жива людина, але вже демонстрація можливості його збірки з штучних органів. Головна проблема, як «перезаписати» вміст мозку на новий носій. У найближчій перспективі вирішити її навряд чи вдасться, хоча б тому, що неможливо розшифрувати коди інформаційного спілкування 86 мільярдів нервових клітин мозку. Однак в штучному тілі природний мозок можна залишити, об'єднавши його з штучними органами через інтерфейси. Що цілком реально. Наприклад, в 2012 році дві лабораторії США пред'явили світу повністю паралізованих пацієнтів з імплантованими в мозок сенсорами електричної активності. По цій активності алгоритми нейроінтерфейса розшифровували наміри людини виконати різні дії. Ці «розшифровки» потім транслювалися до штучної кібернетичної руки. З її допомогою пацієнти змогли зусиллям думки підносити до рота контейнер з напоями, брати зі столу потрібні предмети.

За великим рахунком, ми цікаві один одному і самим собі не стільки фізичним тілом, скільки думками і почуттями, пам'яттю, своєю особистістю. При здоровому мозку все це можна зберігти набагато довше, ніж життя окремих органів, якщо тільки дати можливість мозку діяти навіть при паралізованому тілі.

Що буде далі?

Багато експертів сходяться в тому, що нас чекає масова гаджетізація. Різноманітні носимі прилади та імплантати дозволять швидко відслідковувати стан організму і вирішувати проблеми із здоров'ям, в тому числі за допомогою мікроін'єкцій різних препаратів. Проте людство може розділитися на тих, кому доступний біохакінг та довге і здорове життя, і тих, для кого це занадто дорого...

Досягнення медицини

Більшість ідей, про які ви прочитали вище, дуже легко вважати божевільними, віднести їх до (не)наукової фантастики. Але яким би шляхом людство не прийшло до вміння продовжувати життя (а то й до безсмертя окремої людини), для суспільства це може перетворитися у велику проблему.

Правда, якщо б ми завжди керувалися подібними побоюваннями і через це блокували дослідження вчених, які винайшли вакцинацію і антибіотики, то середня тривалість життя сучасної людини не перевищувала б 40 років.

Досягнення медицини останніх двох століть навчили нас тому, що ми в змозі перемогти хвороби, що загрожують людству. Можливо, нам вдасться це зробити і зі старістю...

 

P.S. Не забувайте підписуватися на нашу групу у Telegram - t.me/TASlife, та на нашу сторінку у Facebook - facebook.com/taslifeofficial  

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
428
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
126
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
113
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
154
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
318
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
178
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
246
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
236
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей
Для батьків
9
324
Рамка фінансових компетентностей для дошкільнят
В січні цього року Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку оприлюднила Рамку фінансових компетентностей дітей та молоді України. Рамка — це документ, в якому описується набір знань, умінь, навичок і особливостей ставлення до […]
Читати далі
Стаття
Спеціальні рубрики
7
256
Мрія Романа Бабича
Сьогодні, 1 лютого, був би День народження нашого Ромчика… В цей День ми хочемо не лише згадати нашого Героя, а й озвучити його мрії, слова та знання, які він передавав нам. Роман казав, що курси домедичної допомоги має пройти кожен українець.
Читати далі