Страхова подія Оплата Viber бот Email
#Лайф-хак від ТАС

Новорічні обіцянки: mission impossible?

Анастасія Ведишева
04.01.2019
6хв
918
0

Новорічні обіцянки самому собі - це щорічний ритуал для мільйонів людей.

Незалежно від наших цілей, Новий рік надихає нас на самовдосконалення - більшість обіцяє собі в наступному році зробити своє життя кращим.

Проте, ми також знаємо, що "непохитний намір" схуднути в новому році або бажання взятися за вивчення нової мови зійдуть нанівець через два-три тижні з цілком правдоподібною причиною не робити цього ще якийсь час.

Згідно з дослідженнями, проведеними в 2009 році, зі 100 новорічних обіцянок 35 тривають рівно стільки, скільки вимовляються. Вони навіть не починають втілюватися. І тільки ДЕВ'ЯТЬ зі ста обіцянок дійсно виконуються!

Новорічні обіцянки: mission impossible?

У всезнаючих психологів, звичайно ж, є відповідь на питання - хто в цьому винен і що робити?

Так, стендфордський професор Баба Шив пояснює, що префронтальна кора головного мозку, що відповідає за силу волі, рішення абстрактних завдань і короткочасну пам'ять, абсолютно не створена для довгострокових планів. Тобто у людини просто не виходить тримати в голові свої плани на цілий рік, бо її щодня відволікають від них тисячі інших факторів і нових ідей.

Професор ставив досліди на своїх студентах, даючи одним запам'ятати двозначні числа, а іншим - семизначні. Потім він відправляв їх на перерву та пропонував скуштувати фрукти або шматок торта. В результаті ті учні, що тримали в голові велике число, не могли встояти перед забороненою насолодою. У їх мозку просто не було ресурсів на силу волі, він був зайнятий запам'ятовуванням багатозначного числа.

Новорічні обіцянки

А ось три головні причини, чому новорічні обіцянки не спрацьовують:

Ви фокусуєтесь на тому, чого ви хочете позбутися, а не на цілі.
Наприклад, дві найпопулярніші обіцянки - кинути курити і схуднути.
Важливим є те, як ви формулюєте свої бажання - це одна з найпоширеніших причин, чому обіцянки не стримуються. Якщо ви говорите собі «я хочу схуднути», ви фокусуєтеся на своїй поточній вазі. Якщо ви говорите «я схудну в цьому році», ви фокусуєтеся на майбутньому схудненні. Якщо ви говорите «я хочу кинути курити», ви сфокусовані на палінні. Чому це має значення? Бо увага, спрямована на поточну проблему, дає вашому мозку дуже специфічну команду: «Це те, на чому ти фокусуєшся, значить, мабуть, це те, чого ти хочеш». Хоча насправді зовсім навпаки! Важливо знати, що ви породжуєте те, на чому фокусуєтесь.

Вам важко позбутися старих звичок.
95% всього, що ми робимо, ми робимо за звичкою.
Це полегшує нам життя, тому що так в нас залишається час та енергія для більш складних речей.
Більшість рішень, які ми приймаємо регулярно, приймаються за звичкою: ви купуєте одні і ті ж продукти... з'їдаєте певну порцію - або залишаєте тарілку чистою, або перестаєте їсти з настанням ситості - навіть не замислюючись про свої дії. Ви просто робите це на автоматі. Коли ж змінюється звичний хід речей, старі звички будуть спливати на поверхню, коли ви неуважні, коли вас щось відволікає або коли ви втомилися. При першій нагоді ці старі звички скажуть: «Друже, старий спосіб працював нормально, давай повернемося до нього!». І ви повертаєтеся до нього, навіть не замислюючись, коли ж все пішло не так....

Занадто багато планів, занадто мало часу.
Люди намагаються досягти колосальних змін в своєму житті, думаючи, що вони зможуть зібрати волю в кулак і триматися лише на ній одній, поки мета не буде досягнута. Але це рідко спрацьовує. Коли людина, яка вела сидячий спосіб життя, раптом 5 разів на тиждень починає ходити в спортзал, вона лише дратується від перевтоми  та болю у м’язах. Якщо ви різко змінюєте режим харчування, вас буде постійно тягнути на звичні та такі смачненькі страви. Важко довго підтримувати значні зміни!

Тож, щоб було простіше впоратися зі своїми обіцянками, візьміть на замітку п'ять простих правил.

  1. Сконцентруйтеся на одній обіцянці, а не на декількох відразу. Ставте реалістичні і конкретні цілі. Не обіцяйте собі: "я схудну", замість цього обіцяйте, що втратите 5 кілограмів за 3 місяці.
  2. Просувайтеся поступово. Починайте з малих змін. Багато людей кидають роботу над виконанням своїх обіцянок через те, що мета здається недосяжною або вимагає надмірно багато зусиль.
  3. Попросіть друга допомогти вам: доповідайте йому про свої успіхи, щоб він міг стежити за вашим прогресом і підбадьорювати. Роль такого віртуального друга також непогано виконують різноманітні блоги, або ж пости у Facebook чи в Instagram, де ваші підписники із радістю прокоментують помічені зміни або ж дадуть "чарівного пенделя".
  4. Дозвольте собі святкувати досягнення проміжних цілей, не чекайте, поки дійдете до фінішу, щоб вручити собі уявний кубок.
  5. Записуйте результати. Важливо бачити прогрес і не намагатися утримати в голові те, що можна записати. Нотатки можна робити щодня (за бажанням), а зміну показників краще фіксувати раз в тиждень або місяць. Тоді буде найбільш помітний прогрес.

впоратися зі своїми обіцянками

Обіцянка, яка була важлива в січні, вже в березні може здатися неактуальною. Чи так це насправді, або ж мозок вас обманює?

Виявляється, що бласть мозку під назвою чорна субстанція впливає на нашу здатність до навчання: вона функціонально пов'язана з гіпокампом, який є навчальним центром мозку, і з мигдалеподібним тілом, центром обробки емоційної інформації. Дослідники Ніко Бунцек і Емран Дюзель  стверджують, що чорна субстанція особливо сильно реагує на усе нове, та, в свою чергу, спонукає мозок до прояву зацікавленості, що мотивується пошуками нагороди.

Простіше кажучи, саме відчуття новизни допоможе вам не здаватися при досягненні довгострокових цілей. Так, якщо ви хочете освоїти досконало іноземну мову, змініть спосіб навчання: наприклад, з очних уроків перейдіть на онлайн, або поміняйте методику.

SMART: 5 букв успішного плану.

Американський психолог Ренді Дж. Патерсон в своїй книзі "How to be Miserable: 40 Strategies You Already Use" запропонував використовувати абревіатуру SMART, в якій зашифровані основні ознаки ефективної мети. Згідно їй ваші устремління повинні бути:

  • Конкретними (Specific) - ви знаєте, як зробити що-небудь;
  • Вимірними (Measurable) - ви можете виміряти результат;
  • Орієнтованими на дію (Action-oriented) - ви робите щось, а не відчуваєте;
  • Реалістичними (Realistic) - мету можливо досягти;
  • Певними за часом (Time-defined) - у вас є план дій з термінами виконання.

Тож, наприклад, замість розпливчастої обіцянки “З нового року почну заощаджувати на майбутнє!”, набагато ефективнішою буде “В середині січня зустрінусь із фін. консультантом та оформлю накопичувальний договір страхування життя на 10 років із річною сумою внеску у 20 тисяч гривень”.

До речі, попереду старий Новий рік, тож, у вас буде чудовий привід перевірити на практиці усі ці лайфхаки! Бажаємо успіхів у здійсненні власних мрій!

 

здійснення власних мрій

P.S. Не забувайте підписуватися на нашу групу у Telegram - t.me/TASlife, та на нашу сторінку у Facebook - facebook.com/taslifeofficial  

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
442
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
127
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
114
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
156
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
319
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
179
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
247
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
237
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей
Для батьків
9
325
Рамка фінансових компетентностей для дошкільнят
В січні цього року Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку оприлюднила Рамку фінансових компетентностей дітей та молоді України. Рамка — це документ, в якому описується набір знань, умінь, навичок і особливостей ставлення до […]
Читати далі
Стаття
Спеціальні рубрики
7
257
Мрія Романа Бабича
Сьогодні, 1 лютого, був би День народження нашого Ромчика… В цей День ми хочемо не лише згадати нашого Героя, а й озвучити його мрії, слова та знання, які він передавав нам. Роман казав, що курси домедичної допомоги має пройти кожен українець.
Читати далі