Страхова подія Оплата Viber бот Email
#ШколаТАС

Франція без романтики

Анастасія Ведишева
13.03.2020
6хв
3110
0

O` la la! Сьогодні в об'єктиві нашої уваги - чарівна й неповторна Франція!

Але уся романтика, зазвичай, відходить у французів на десятий план, коли мова йде про фінанси ))
Тому приготуйтесь до поєднання мальовничих пейзажей із сухими фактами страхової та пенсійної сфери життя французів. Ну і ще трохи французських страйків під кінець - як без них?!

L`amour pour toujours!

Структура страхового ринку

Загалом у Франції страховою діяльністю зайняті три види структур: страхові компанії, генеральні агенти та брокери.

Генеральні агенти та брокери здійснюють на місцях формально самостійну діяльність, що дає можливість головним страховим компаніям економити на утриманні філій у регіонах. Страховим бізнесом також активно займаються банки та поштові відділення.

Гостра конкурентна боротьба привела до того, що страхування стало одним із найвигідніших розміщень власних фінансових коштів громадян та організацій.

У свою чергу, страхування забезпечує працевлаштування приблизно 1% французького працездатного населення.

Сьогодні дві третини страхових полісів зі страхування життя продаються банками, які від свого імені надають повний спектр страхових послуг.

В останнє десятиріччя спостерігалося суттєве зростання ринку особового страхування, зокрема у сфері індивідуальних угод на дожиття. Зараз воно займає 3/4 французького страхового ринку в порівнянні із страхуванням майна і відповідальності.
Також спостерігається домінування пенсійного страхування над будь-якими іншими видами страхування життя (страхуванням від нещасного випадку та на випадок втрати життя).

Незважаючи на складні умови, пов’язані з низькими процентними ставками, французький ринок страхування життя в 2019 році показав гарні результати.
Премії за 2019 рік збільшились на 3,5% порівняно з попереднім роком і склали 144,6 млрд євро.
Обсяг страхових виплат склав 118,7 млрд євро, а чистий прибуток на кінець грудня 2019 року становив 25,9 млрд євро, що на 4,4 млрд євро більше за той же період 2018 року.

Прованс

Наразі більшість європейських страхових ринків, і французький ринок зокрема, прямують до точки насиченості. Особливо це стосується страхування, відмінного від страхування життя. Жорстка конкуренція, зумовлена впровадженням Директив ЄС щодо створення та функціонування вільного ринку послуг, спричинила масштабні процеси злиття і поглинання, що відбувалися та відбуваються на французькому страховому ринку.дУ Франції швидке зростання ринку страхування життя дає змогу компенсувати нестабільність ринку ризикового страхування. Стратегія, орієнтована на збільшення виручки, для більшості страхових компаній виявилася кращою, ніж стратегія, орієнтована на збільшення частки ринку.

За збільшення частки ринку сперечаються зараз лише великі страхові компанії. Так, близько 40% страхового ринку Франції контролюють п'ять найбільших страховиків, на частку 10 найбільших компаній припадає 58% ринку.

Тур де Франс

Зовнішні ринки

Вихід французьких страхових компаній на зовнішні ринки був дуже активним у 1980-1990 рр. З метою обслуговування великих закордонних ризиків і активації єдиного європейського страхового ринку французькі страхові компанії активно купували закордонні страхові компанії.

Але сьогодні багато французьких страховиків позбавляються своїх закордонних філій, які стали збитковими внаслідок незнання зовнішніх ринків. Взаємопроникнення європейських ринків ще досить незначне і страхова діяльність залишається національною за сутністю.

Ідея обслуговувати інтернаціональних клієнтів є цікавою, але складною, оскільки немає єдиних загальноєвропейських реєстрів, служб урегулювання страхових випадків тощо. Глобальні управлінські стратегії дають можливість розподіляти фінансові і страхові ризики, але залишаються дуже дорогими. Нові ринки Східної Європи, Китаю, Південно-Східної Азії є дуже привабливими, проте частка французьких страхових компаній на них дотепер досить невелика.
Незважаючи на все це, французький страховий ринок є одним із найбільших у ЄС.

Паризький шик

Що з податками?

У Франції страхові компанії, як і інші юридичні особи, зобов'язані сплачувати податок на прибуток, ставка якого становить 33%.
Страхові компанії також платять у бюджет податок на страхові премії, що сплачуються страхувальником, і на дохід від інвестиційної діяльності, за вирахуванням витрат на ведення справ.

Відповідно до податкового законодавства Франції будь-який страховий договір, незалежно від того, з іноземним або національним страховиком він укладений, підлягає оподаткуванню, а ставка податку варіюється від 7 до 30% в залежності від природи застрахованого ризику. Винятком є договори страхування життя, де страхувальником є фізична особа, яка не проживає у Франції, яка не є резидентом; а також договори, об'єкт страхування яких не знаходиться на території Франції.

Базою оподаткування при розрахунку податку на страхову премію є сума, що сплачується страховику (страховий внесок, витрати, пов'язані з укладення договору страхування, що включаються до вартості поліса).
Від сплати ПДВ страхові компанії звільнені.

Прованс. "Зіркова ніч" Вінсент Ван Гог

На контролі

Комісія з контролю за страховою діяльністю уважно стежить за фінансовим станом страховика і в разі його погіршення може винести попередження страховій компанії або дати вказівку в певні терміни вжити заходів з оздоровлення фінансового стану. Якщо діяльність страховика, на думку Комісії, суперечить інтересам страхувальника, Комісія може вимагати надати план фінансової діяльності на найближчий період або заморозити активи компанії.

Найбільш рішуча міра, яку може прийняти наглядовий орган, - повне або часткове відкликання ліцензії. У тому випадку, коли компанія буде змушена припинити всі ділові операції, портфель договорів може бути переданий іншому страховикові.

Пенсійна реформа

Про основні нюанси французької пенсійної системи ми вже писали в одному з наших блогів.
Однак, як ви, можливо, пам'ятаєте, 5 грудня минулого року у Франції відбувся загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи, про який ми теж маємо розказати.

За підрахунками МВС, в цей день на акції протесту вийшли близько 800 тис. чоловік більше ніж у 70 містах. Страйки привели до зупинки понад 80% поїздів і паралізували роботу паризького метро. 10 грудня пройшла друга масштабна акція. Головні організатори - провідні профспілки Франції.

2

У чому полягають заплановані нововведення, і чому багато французів з ними не згодні?

Ще в ході своєї передвиборної кампанії Емманюель Макрон обіцяв спростити схему нарахування пенсії.
Запропонована пенсійна реформа передбачала усунення так званих «спеціальних режимів» (кількістю більше 40), які регулювали виплати в різних професійних категоріях. Замість цього уряд запропонував перейти до «універсального» пенсійного режиму. Після реформи повинна бути встановлена єдина ставка пенсійних внесків, а сума пенсійних виплат буде розраховуватися з урахуванням всієї кар'єри.

Зараз при розрахунку розміру пенсії враховуються кращі в плані доходів 25 років роботи в приватному секторі і останні півроку служби в державних структурах. Передбачається, що після реформи розмір виплат залежатиме від кількості балів, які працівникам будуть нараховувати з першого дня їх працевлаштування відповідно до характеру їх діяльності.

Але найбільше обурення викликало збільшення віку виходу на пенсію.

Хоча формально вік залишився без змін - 62 роки, на практиці з'являється новий вік для розрахунків - 64 роки. Завершити кар'єру можна і до, і після цього терміну - але розмір виплат буде, відповідно, менше або більше в залежності від віку. Кожен рік дострокового виходу на пенсію обернеться втратою 5%, відповідно кожен зайвий рік трудового стажу збільшить виплати на 5%.

Економісти кажуть, що таким чином влада хоче закласти фінансову базу для майбутніх змін, адже нова система почне працювати лише після 2035 року для тих, хто народився після 1975 року, тому уряд намагається прийняти деякі заходи, щоб заощадити гроші для її впровадження.

На думку чиновників, реформа зробить систему більш справедливою і допоможе запобігти дефіциту, який, згідно з офіційними даними, досягне в 2025 році від 8 до 17 мільярдів євро. Але критики стверджують, що це призведе до того, що людям доведеться працювати довше і збільшить соціальну нерівність.

В даний момент в Парламенті Франції тривають дебати щодо законопроекту про пенсійну реформу. Уряд сподівається провести голосування в першому читанні до муніципальних виборів, які пройдуть в кінці березня 2020 року, а остаточне прийняття тексту заплановано на початок літа.

Досі залишається відкритим питання про встановлення «стандартного» віку виходу на пенсію - через те, що це нововведення викликало найбільший опір французів, уряд ще продовжує вести переговори з профспілками, тож "далі буде"...

P.S. Не забувайте підписуватися на нашу групу у Telegram - t.me/TASlife, та на нашу сторінку у Facebook - facebook.com/taslifeofficial  

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Франція: пенсійна реформа в епоху пост-Covid
[…] про страхування життя та пенсійну систему у Франції (ось тут можна освіжити його в пам’яті), країною якраз прокотилися страйки проти підвищення […]
Відповісти
13.07.2021

Франція: пенсійна реформа в епоху пост-Covid

[…] про страхування життя та пенсійну систему у Франції (ось тут можна освіжити його в пам’яті), країною якраз прокотилися страйки проти підвищення […]

Може бути цікаво

Стаття як працює ТАС-Лікар?
Страхові виплати
1
73
Як працює програма “ТАС-Лікар”?
Ми продовжуємо розповідати вам реальні історії наших виплат – і цього разу пропонуємо розібрати цікавий кейс за програмою “ТАС-Лікар”. Наше знайомство з Клієнтом відбулося в січні 2021 року, коли 56-річний чоловік оформив для себе програму “Доктор ТАС” (так називався попередник “ТАС-Лікаря”). Влітку того ж року в чоловіка був діагностований рак кишківника і ми взялися за […]
Читати далі
Стаття Як оплатити страховку ТАС Лайф через монобанк
Спеціальні рубрики
12
169
А страховку TAS Life оплатити mono?
Ваша улюблена страхова компанія та її фанТАСтичний партнер – monobank – придумали, як зробити життя наших спільних Клієнтів більш комфортним! Відтепер у вас є можливість сплачувати страхові внески за будь-яким договором TAS Life через улюблений додаток mono. Та про все по порядку! Що саме змінилось? Раніше наші Клієнти могли сплатити внески: на сторінці “Оплата” на […]
Читати далі
Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
622
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
298
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
165
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
206
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
378
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
228
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
290
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
280
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі