Якщо ви слідкуєте за нашою сторінкою у Facebook, то знаєте, що до переліку крутих партнерів Клубу Успішних Дітей нещодавно приєднався Центр Доктор Мельник, що спеціалізується на обстеженні стану здоров’я за допомогою унікальної методики - іридодіагностики.
Засновник та директор Центру – Олена Мельник – лікар з багаторічним досвідом роботи, також відома на всю Україну участю в телевізійному проекті від каналу СТБ «Цієї миті рік потому» в якості експерта з харчування. Окрім цього Олена діючий член Української асоціації народної медицини (з 1994 року), Міжнародної гомеопатичної Ліги (з 2001 року) та Асоціації превентивної та антиейджинг медицини (з 2010 року); проходила стажування в США (Grinell Regional Medical Center, AIWA), Німеччині (Hannover) та Росії (Москва).
Для читачів нашого блогу Олена розкриє секрети правильного сніданку:
"У сьогоднішньому ритмі життя потрібно міцне здоров'я і висока працездатність. До того ж, бути здоровим - це модно!
Засоби масової інформації, глянцеві журнали та інтернет наперебій розповідають про нові течії в оздоровленні, новітні методики, тощо ....
21 століття на дворі - а людина так і не змінилася! У нас все ті ж потреби. Так, вони різні, але є базові: безпека, їжа та продовження роду, а також: відпочинок, сон, кохання, соціальна реалізація та визнання і т. д.
Потреба в їжі одна із головних. Саме тому величезна індустрія - харчова промисловість - працює на задоволення цієї потреби.
Тому і ми почнемо нашу розмову з того, що ж нам рекомендує союз дієтологів і МОЗ України. Нещодавно була прийнята та рекомендована як керівництво до дії так звана «Тарілка здорового харчування». Саме там прописані та намальовані в вигляді тарілки рекомендації щодо вживання основних груп продуктів: білків, жирів та вуглеводів, води, овочів фруктів та багато іншого.
Давайте тепер поговоримо про один із найважливіших прийомів їжі – сніданок.
Багато пацієнтів на прийомах мені кажуть, що вони не снідають з якоїсь причини (не встигаю, не хочу, немає апетиту).
Чому так важливий сніданок, особливо для працюючих людей?
Тому що, якщо наш організм порівняти зі складним механізмом - візьмемо наприклад автомобіль - то без бензину, масла вона навряд чи рушить з місця. Ми, звичайно, не залізяка і у нас багато резервів внутрішньої компенсаціі - генетика, м'язовий запас. Отже, ми маємо сили вранці встати, вмитися, деякі навіть зробити зарядку. Але чому ж ми не "заправляємо" наш складний механізм? Адже нам треба вже зранку приймати безліч рішень та думати про майбутні дії (як доїхати, зателефонувати, написати...)
Поговоримо конкретно про офісних робітників.
Їхні потреби істотно відрізняються від потреб сільського жителя, що працює наприклад на городі на свіжому повітрі, працівників вугольних шахт, або іншої важкої фізичної праці, спортсменів, дітей або годуючих матерів, і т.д.
Офісні працівники сидять годинами за комп'ютером, працюють мозком, навіть приймають важливі стратегічні рішення, іде масивне навантаження на очі. А наші очі – це частина мозку. Крім того офісні співробітники зустрічаються із такими проблемами як гіподинамія, нервові нагрузки, захворювання кишківника, венозні застої у малому тазі та надлишкова вага.
Що ж треба враховувати при підборі продуктів для сніданків?
Харчова поживність, насиченість від невеликої кількості, легкість в приготуванні, доступність продуктів, сезонність та якість, зовнішній вигляд та ціна.
Рецепти сніданків з користю для здоров'я доволі прості: страви повинні містити їжу, що легко засвоюється, з достатньою кількістю вітамінів та мікроелементів. В ідеалі кількість калорій, споживаних на сніданок, має становити 40% від денного раціону і це – 500 ккал. Важлива не стільки калорійність скільки індивідуальна насиченість потрібними компонентами.
Які ж вимоги до сніданку?
Перш за все ми рекомендуємо, щоб сніданок містив достатньо білку. Вже багато років ідеальним ми вважаємо вживати на сніданок яйця.
- По-перше, це білок, що швидко засвоюється та включається у метаболізм.
- По-друге – у жовтку яйця міститься повний набір необхідних для добової норми мікроелементів та вітамінів ( за виключенням вітаміну С).
- По третє - це дешевий та доступний продукт для нашого населення.
Крім того – це легкість в приготуванні. Яйця можна вживати у будь-якому вигляді. Найкраще, звичайно – це омлет зі сметаною, в який ви зможете додати сезонні овочі та зелень, твердий сир або улюблені компоненти. Можна їсти яйця відварені, смажені (але не до чорної кірочки, звичайно), ними можна залити макаронні вироби та додавати до салатів та супів. Тобто, тут вже ваша фантазія вам підкаже.
В сніданок також добре включати хліб або тости, із сиром та вершковим маслом, що буде як і білковою складовою, так і вуглеводною. Крім того, на сніданок ми рекомендуємо і круп’яні вироби. Це можуть бути цільні крупи - перлова, ячнева, пшенична, рис, пшоно, кус-кус, булгур, кіноа та інші зварені на воді, з вершковим маслом. Молочні каші дорослим людям, а особливо працюючим, не рекомендовано.
Не бажано їсти славнозвісну вівсянку та мюслі, які довго бродять у кишківнику та дають хибне відчуття ситості, що швидко зникає. Крім того, вживання вівсяних та інших пластівців на сніданок - це нічим не обґрунтовані уявлення про правильне харчування. Ми таке не рекомендуємо тим людям, що піклуються про своє здоров’я та багато працюють.
До сніданку добре вживати чай чорний, каву натуральну заварну або какао із вершками та цукром, бо ми з вами будемо підтримувати і "годувати" в першу чергу мозок, що потребує глюкози, та судини, які чекають на білок та нормалізацію тонусу.
Для офісних співробітників ми рекомендуємо такі страви для сніданку-перекусу в офісі:
- На грінці сир тофу із яйцем
- паштет із квасолі на хлібцях
- яблучний фітнес-пиріг
Тож віднесіться до свого сніданку із увагою та фантазією. Адже правильний початок дня – запорука плідної роботи на весь день! Будьте здорові!"
Нагадаємо, що учасники Клубу Успішних Дітей отримують знижку у 20% на всі процедури Центру Доктора Мельник!
Дізнайтесь більше про наш Клуб та його крутих партнерів за цим посиланням >>
P.S. Не забувайте підписуватися на нашу групу у Telegram - t.me/TASlife, та на нашу сторінку у Facebook - facebook.com/taslifeofficial